HOE WORDT ACHTERAF AANGEBRACHTE WAPENING ONTWIKKELD
Ontwerpcentrum wapening
DE ONTWERPCONCEPTEN VAN HILTI VOOR WAPENING
Wij hebben een aantal oplossingen ontworpen voor bouw met achteraf aangebrachte wapening. Hier valt ook het concept onder om de beperkingen van betoncodes in de bouw te vermijden.
Kortere ankerlengte
Dit is de meest gebruikte toepassing voor achteraf aangebrachte wapening. Het verbind onder andere nieuwe onderdelen aan een bestaande constructie.
Volgens de bouwcodes die gelden voor betonnen constructies is de hechtsterkte van gegoten wapening beperkt, zelfs als de dikte van de betondekking aanzienlijk is.
En dus worden op bepaalde plaatsen, zoals muren waarin de ankerdiepte vaak beperkt is, gelaste dwarse verstevigingen of hoeken gebruikt om de lagere ankerlengte te compenseren.
Wij hebben hier onderzoek naar gedaan samen met onze partners. Hieruit is gebleken dat de hechtsterkte van wapening die is verankerd met Hilti hechtmortel hoger is dan dat van ter plaatse gegoten wapening. Op voorwaarde dat er een passende betonnen laag wordt aangebracht.
De Hilti HIT ontwerpmethode voor wapening biedt het voordeel van een hogere hechtsterkte. Hierdoor kunnen 70% kortere ankers worden gebruikt ten opzichte van de in bouwrichtlijnen genoemde cijfers, wanneer een passende betonbedekking wordt toegepast.
Eurocode 2 oplossing
Hilti ontwerpoplossing
Stijve verbindingen met rechte wapening
Gehoekte of gebogen wapening is nodig om stijve verbindingen tegenwicht te bieden. Bijvoorbeeld tussen platen en muren, balken en platen, balken en muren, pijlers en funderingen.
Maar wij hebben een oplossing gevonden.
In samenwerking met onze partners van de Technische Universiteit van München en de Amerikaanse Universiteit van Beiroet hebben wij onderzoek gedaan naar de manier waarop rechte wapening in stijve verbindingen kan worden gebruikt. Onze oplossing is gebaseerd op een strut-and-tie-model.
Schuifwapening
Schuifwapening wordt voornamelijk gebruik om oude structuren, waaronder bruggen, te renoveren en te versterken.
Bij Hilti hebben wij een nieuwe, eenvoudigere manier ontwikkeld om geperforeerde schuifwapening aan te brengen: door ankers alleen aan te brengen aan de onderzijde van de plaat. Hierbij kunnen Hilti spanningsankers HZA-P worden gebruikt die worden verbonden in de boorgaten, met gebruikt van Hilti-mortel.
Dit is veel eenvoudiger dan de traditionele methode van achteraf aangebrachte geperforeerde versterkingstechnologie. Hierbij wordt de onder- en de bovenzijde van de oppervlakte tegelijkertijd bewerkt, waarbij gaten in de platen worden geboord. Dit kan ingewikkeld zijn omdat de dekking van de plaat verwijderd moet worden en in de meeste gevallen de bovenzijde niet bereikbaar is voor bewerking.
Eurocode 2 oplossing
Hilti ontwerpoplossing
Betondekking
Bij Hilti hebben wij unieke oplossing voor schuifspanning bij de bovenlaag van brugdekken ontwikkeld.
Een nieuwe laag beton wordt vaak aangebracht op bestaand beton om de structuur te verstevigen of te repareren. Een kritisch onderdeel van dit ontwerp is de overdracht van interne spanning door de hechtlaag tussen nieuw en oud beton.
Wij hebben een ontwerpmethode ontwikkeld om de daadwerkelijke overdracht van schuifspanning voor deze bouwprojecten vast te stellen. Wij hebben de cohesie, frictie en trekweerstand van de schuifwapening, die gepositioneerd is door de laag erin meegenomen. De voordelen zijn:
- Eenvoudige en betrouwbare toepassing bij verschillende projecten.
- Gedrag van een monolithisch constructiecomponent verzekerd.
- Trekkrachten worden op een betrouwbare wijze overgebracht. Zelfs wanneer de interface is gescheurd.
- Breed toepasbaar.
- Verminder vereisten m.b.t. ankerlengtes.
Eurocode 2 oplossing
Hilti ontwerpoplossing
Ga zelf aan de slag
Gerelateerde Software