- Home
- Bedrijf
- Gezondheid, veiligheid en milieu
- Ons engagement
Een betere toekomst bouwen
Gezondheid, veiligheid en milieu - Geïntegreerde concepten in onze visie
Bij Hilti willen we onze klanten inspireren en een betere toekomst opbouwen. Deze visie, gericht op het creëren van duurzame waarde door middel van leiderschap en differentiatie, weerspiegelt onze bedrijfsstrategie. Deze principes komen niet alleen tot uiting in al onze producten, diensten en activiteiten, maar worden ook weerspiegeld in de nadruk die we leggen op kwesties met betrekking tot gezondheid, veiligheid en milieu (GVM), en in de verantwoordelijkheid die we voelen jegens onze werknemers, klanten, partners en leveranciers, evenals jegens de samenleving in het algemeen en het milieu.
Onze innovaties voor gezondheid en veiligheid op uw werkplek
Snoerloze en krachtige stofzuigers
Compacte snoerloze handstofzuigers voor snelle reiniging op bouwterreinen en in werkplaatsen.
VC 5-22 stofzuiger bestellen VC 10M-22 stofzuiger bestellenTE 30-22 snoerloze Nuron boorhamer
Krachtig, met actieve vibratiereductie (AVR) en antitorsiesysteem (ATC) voor boren en beitelen in beton.
TE 30-22 boorhamer bestellenEXO-S schouder-exoskelet
Exoskelet voor de bouw. Te dragen om schouder- en nekmoeheid te verlichten bij werk boven schouderhoogte.
EXO-S exoskelet bestellenTE 2000-22 snoerloze breekhamer
De TE 2000-22 is 10 kg lichter en veel dunner dan vergelijkbare accu-breekhamers en is geschikt voor middelgrote, gecontroleerde sloopwerkzaamheden waarbij wendbaarheid, toestelbediening en mobiliteit essentieel zijn.
TE 2000-22 breekhamer bestellenSB 4-22 draagbare bandzaag
Draagbare, snoerloze bandzaag met 14/18 TPI blad voor nauwkeurig, geluidsarm en vonkarm zagen in metaal en zaagdieptes tot 63,5 mm.
SB 4-22 bandzaag bestellenHIT-CT 1 chemisch anker
Hoogwaardige Clean-Tec mortel voor het bevestigen van beton en het afdichten van wapening, samengesteld om gezondheids- en milieurisico's te minimaliseren.
HIT-CT 1 chemisch anker bestellenHET BELANG VAN INVESTEREN IN GEZONDHEID EN VEILIGHEID OP HET WERK
De bouwindustrie is een van de gevaarlijkste sectoren wat betreft veiligheid op het werk.
Brandwonden, breuken, elektrocutie, ademhalingsproblemen, spier- en botletsels en aandoeningen door blootstelling aan trillingen zijn slechts enkele ernstige gevolgen die kunnen voortvloeien uit dagelijkse werkzaamheden op een werf.
De redenen hiervoor zijn divers: werken met generatoren, elektrisch gereedschap, machines en elektrische bedrading, het inademen van allerlei soorten stof, werken op hoogte of het niet dragen van geschikte beschermingsmiddelen. Hoewel de overgrote meerderheid van de mensen die in deze sector werken zich bezighoudt met gezondheids- en veiligheidskwesties en er aandacht aan besteedt in hun werk, dragen verschillende factoren nog steeds bij aan het veroorzaken van ongevallen.
Defecte apparatuur, menselijke fouten, slechte organisatiestructuren of een gevaarlijke werkomgeving kunnen de oorzaak zijn van het hoge aantal ernstige ongevallen en sterfgevallen dat vooral in de bouwsector wordt waargenomen.
Vaststellingen en cijfers
gebeuren elk jaar
alleen al op Europese werven.
van de ongevallen
zijn gerelateerd aan elektrisch gereedschap .
is de gemiddelde kostprijs
van een ongeval voor een bedrijf.
van de gevallen van nieuwe beroepsziekten die worden gemeld, extra
in de bouwsector, vergeleken met andere bedrijfstakken.
Eurostat stelt dat de bouwsector verantwoordelijk is voor 13% van alle ongevallen en 22% van alle dodelijke ongevallen op het werk in 2014.
De British Health and Safety Executive verklaarde dat de sterftecijfers in de bouwsector drie keer hoger liggen dan in andere bedrijfstakken. Hun gegevens tonen aan dat 1 op de 24 arbeiders elk jaar gewond raakt in deze sector.
De Europese Commissie meldde in een publicatie dat 73,4% van de arbeidsongevallen tot minstens één dag arbeidsongeschiktheid leidde; en 22% tot minstens één maand.
Het EU-OSHA-agentschap onthult dat ongeveer 60% van de kleine bedrijven die meer dan negen dagen te kampen hebben met directe/indirecte kosten en de gevolgen daarvan, failliet gaan.
Met dergelijke risico's op arbeidsongevallen is de noodzaak om continu te investeren in gezondheid en veiligheid op het werk (SST) essentieel voor de bouwsector, en dit op verschillende niveaus. U moet investeren in gezondheids- en veiligheidszorg (SST) om de prestaties van uw bedrijf op dit gebied te verbeteren. U beheert zo actief beroepsrisico's. Een andere aanpak van SST-vraagstukken zal de schade door eerder genoemde ongevallen en gezondheidsproblemen minimaliseren. Hier volgt een samenvatting van succesfactoren voor SST-management volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO):
- Effectieve en consistente implementatie van preventie- en beschermingsmaatregelen
- Vaststellen van bedrijfsbeleid
- Aangaan van verbintenissen
- Beoordelen en beheersen van risico's en gevaren op de werkplek
- Betrokkenheid van het management en de werknemers bij het proces
DE MILESTONES VAN ONZE GEZONDHEID EN VEILIGHEID REIS
1995 - Lancering van het eerste gereedschap met geïntegreerd stofafzuigsysteem, de TE 5-A.
1996 - ISO 14001-certificering behaald voor milieubeheer.
1999 - Lancering van het eerste gereedschap met actieve trillingsdemping, de TE 905-AVR.
2000 - Lancering van het eerste gereedschap met gecontroleerde torsiedemping, de TE 76-ATC.
2006 - Hilti sluit zich aan bij het 'Global Compact' initiatief van de Verenigde Naties.
2007 - Hilti sluit zich aan bij het economisch forum 'Caring for Climate' van de Verenigde Naties.
2008 - Oprichting van een bedrijfsgezondheids- en veiligheidsteam bij het hoofdkantoor van Hilti en behalen van de DGNB-certificering voor de Thüringen-fabriek in Oostenrijk.
2010 - Hilti organiseert de eerste internationale conferentie voor gezondheids- en veiligheidsverantwoordelijken, in Schaan, Liechtenstein.
2011 - Hilti stelt haar eerste driejarige gezondheids- en veiligheidsstrategie vast voor de divisies Productie, Logistiek en Global Tool Service.
2012 - Hilti lanceert het eerste Clean-Tec product, directe bevestigingscartridges. ISO 50001-certificering behaald voor onze fabrieken in Kaufering en Nersingen. Het MM-ondersteuningssysteem is genomineerd voor de Duitse 'Bundespreis Eco Design' prijs voor ecologisch ontwerp. Hilti lanceert haar eerste chemische anker onder het Clean-Tec label, de HIT-CT1.
2014
De eerste gezondheids- en veiligheidsopleidingen worden aangeboden in Zwitserland.
2016
Opening van een InnoFit sportzaal voor werknemers op het hoofdkantoor van Hilti.
2016
Oprichting van een competentiecentrum voor gezondheids- en veiligheidstechnologieën binnen de ontwikkelingspool van Kaufering.
2017
We hebben al meer dan 20.000 werknemers over de hele wereld getraind op het gebied van gezondheid en veiligheid.
2018
In het kader van onze CO2-strategie stellen we ambitieuze doelen voor proactief energiebeheer in lijn met de wereldwijde verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst.
2023
In overeenstemming met de Science Based Targets (SBTi) -initiatief stelt Hilti wetenschappelijk onderbouwde doelen om tegen 2050 "netto nul emissie" te bereiken.
Jahangir Doongaji
CEO van de Hilti Group
VEILIGHEID EN PRODUCTIVITEIT OP WERVEN VERBETEREN
Innovatieve technologieën om de gezondheid van bouwvakkers te beschermen
We weten hoe gevaarlijk een bouwplaats kan zijn, of het nu gaat om werken op hoogte of op moeilijk bereikbare plaatsen.
Daarom passen we een duidelijk gedefinieerde QSE-procedure (gezondheid, veiligheid en milieu) toe gedurende de hele ontwikkelingscyclus van onze nieuwe producten, zodat gezondheids-, veiligheids- en milieukwesties systematisch worden meegenomen in het ontwerp van nieuwe producten en systemen.
Dit draagt niet alleen bij aan een verbeterd veiligheidsniveau op de werven, maar bevordert ook de productiviteit en naleving van de deadlines.
Stof
Onze stofafzuigsysteem (DRS, Dust Removal System) zuigt effectief stof direct bij de bron af. We bieden ook alternatieve werkmethoden, zoals directe bevestiging.
Trillingen hand-arm
Ons actieve trillingsdempingssysteem (AVR, Active Vibration Reduction) vermindert trillingen met tweederde ten opzichte van conventionele technologieën. Het helpt ook om gezondheidsproblemen als gevolg van trillingen te voorkomen en verlengt de levensduur van onze gereedschappen en verbruiksartikelen.
Werken op hoogte
Werken op hoogte is een van de meest voorkomende oorzaken van ongevallen in de bouwsector. Onze systemen kunnen hierbij helpen, waaronder de Active Torque Control-technologie (ATC), draadloze elektrische gereedschappen, de DX-nagelbevestigingsstok, snelmontagesystemen met 'twist and lock' en laseruitlijn- en meetgereedschappen.
Ergonomische producten
Al onze producten zijn ergonomisch ontworpen, met comfortabele en antislip handgrepen, evenwichtige gewichtsverdeling en een ontwerp dat gericht is op toepassing en grip.
Geluid
Het geluidsniveau op werven is een belangrijke factor bij gehoorverlies; daarom werken we hard om het geluidsniveau van onze gereedschappen en technologieën te verlagen.
Duurzame bouw
Ons "Clean-Tec" label is gericht op het minimaliseren van de impact op het milieu en het voldoen aan alle ecologische bouwnormen. Een selectie van producten, in belangrijke sectoren, draagt het Clean-Tec logo. Dit geeft aan dat deze producten voldoen aan de wettelijke eisen en ecologische bouwnormen, zoals LEED, BREEAM, DGNB en HQE. Deze producten kunnen bijdragen aan de certificering van groene gebouwen, de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren en de gezondheid en het milieu beschermen.
GROTERE GEBRUIKERSVEILIGHEID VOOR LANGDURIGE PRODUCTIVITEIT
Onze ondersteunende diensten ondersteunen de gezondheid en veiligheid in de bouwsector
Ongevallen die op werven plaatsvinden, zijn zelden toeval, ze worden veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren. In werkelijkheid heeft twee derde van de ongevallen een menselijke gedragsoorzaak. Waarom? De bouwsector heeft een hoog percentage ongeschoolde of slecht opgeleide werknemers in dienst.
Zij kunnen moeite hebben om de risico's van hun werkzaamheden te beoordelen, of deze zelfs te negeren. Het is dus uiterst belangrijk dat werknemers goed en effectief worden opgeleid.
- Slecht onderhouden of defecte draagbare gereedschappen kunnen een oorzaak zijn van ongevallen.
- Gereedschappen moeten daarom regelmatig worden gecontroleerd en gerepareerd in geval van storingen, om een optimale mate van veiligheid en productiviteit te garanderen. Ongevallen kunnen ook worden veroorzaakt door organisatorische tekortkomingen in het beheer van gezondheid en veiligheid. Bijvoorbeeld op het gebied van opleiding, certificering en controle op dit gebied.
- Ook de werkomgeving speelt een rol bij gezondheids- en veiligheidsproblemen. Factoren als weersomstandigheden, slecht zicht of werken op hoogte verhogen ook het risico op ongevallen.
Veiligheid op werven: onze absolute prioriteit
We doen er alles aan om vandaag de dag een optimale ongevalpreventie op werven te garanderen. Ongevallen hebben zowel morele als economische gevolgen. We willen, net als onze klanten, dat elke werknemer zich veilig voelt en veilig kan werken op werven.
Gezondheid en veiligheid van werknemers: de sleutel tot verhoogde productiviteit
Een werkomgeving die is geoptimaliseerd om de gezondheid en veiligheid van werknemers te behouden, zal een betere productiviteit en meer gemoedsrust bieden voor alle belanghebbenden. De zorgen van onze klanten zijn ook onze zorgen. We werken daarom samen met bouwbedrijven om positieve veranderingen in het gedrag van werknemers op het gebied van gezondheid en veiligheid te bewerkstelligen.
Hilti helpt u bij de opleiding van de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers
Sinds 2014 hebben we tienduizenden werknemers over de hele wereld opgeleid op het gebied van gezondheid en veiligheid. Vandaag de dag bieden we ook gerelateerde diensten aan om een veilig gebruik van gereedschappen en het beheer van gezondheids- en veiligheidskwesties binnen onze klantbedrijven mogelijk te maken.
Belang van gezondheids- en veiligheidsopleidingen
Hoe veiliger gedragingen voor uw personeel te verankeren
Op werven hebben verschillende factoren een belangrijke invloed op het optreden van ongevallen en werkgerelateerde gezondheidsproblemen: menselijke factoren, apparatuur, organisatie en begeleiding, en werkomgeving. Het gedrag van bouwteamleden, defecte of ongeschikte apparatuur, ontoereikende organisatorische structuren (bijv. slechte planning en ongeschikte begeleiding) en een potentieel gevaarlijke werkomgeving zijn allemaal voorbeelden van deze vier factoren.
Afhankelijk van het type ongeval kunnen één of meerdere van deze factoren een rol spelen. Studies tonen aan dat menselijke factoren een belangrijke rol spelen bij de meeste ongevallen op werven (bijv. GIBB et al. 2014). Het is essentieel dat veiligheidsprocessen zich richten op de primaire oorzaak van ongevallen, en hier komt veiligheidsgedrag om de hoek kijken.
Gedragsmatige veiligheidsbenadering
Gedragsmatige veiligheid (BBS, Behavior-Based Safety) is de toepassing van gedragsanalyse en gedragswetenschap op het gebied van arbeidsveiligheid. Het basisidee is dat werknemers veilige werkpraktijken aannemen en gevaarlijk gedrag verminderen. In gedragsveiligheid wordt gedrag verklaard en geanalyseerd aan de hand van het ABC-model (Antecedent (antecedenten), Behavior (gedrag), Consequence (gevolg)).
Dit model beschrijft de verschillende elementen die van invloed zijn op menselijk gedrag. Het belangrijkste doel van een gedragsveiligheidsbenadering is ervoor te zorgen dat veilige gedragingen een gewoonte worden voor werknemers. Training is een van de pijlers van elk veiligheidsprogramma. Volgens het Doge Data & Analytics-rapport 2017 over veiligheidsbeheer in de bouwsector heeft bijna 80 % van de bedrijven al een vorm van gezondheids- en veiligheidstraining geïmplementeerd. Laten we nu deze trainingsaspecten en hoe deze moeten worden aangepakt, bespreken.
Hoe kan het succes van de training en het leren worden verzekerd?
Een succesvolle training en leren op het gebied van veiligheid houdt in dat de inhoud op een manier wordt gepresenteerd die kennis duurzaam verankert en een echte gedragsverandering naar veiligere praktijken initieert.
Studies over leertheorie onthullen dat de belangrijkste succesfactoren van een training zijn: de relevantie van de inhoud (identificatie met het onderwerp), de nieuwigheidsfactor (iets nieuws leren), de praktische en interactieve aspecten (de mogelijkheid om te experimenteren met wat wordt geleerd), video-/multimediabegeleiding (om aan verschillende leerstijlen aan te passen) en humor (vergemakkelijkt het onthouden en wekt betrokkenheid op).
Een enkele sessie is niet voldoende voor veiligheidstraining. De psycholoog Herman Ebbinghaus heeft immers bepaald dat herhaling van de inhoud in veiligheidstraining essentieel is om kennis echt te verankeren. Zonder herhaling van de inhoud wordt 80% ervan een maand later vergeten. Het formaat moet ook voldoen aan de leerbehoeften van de doelgroep.
Een face-to-face training biedt vele voordelen, waaronder het delen van verhalen en persoonlijke ervaringen en groepsdiscussies. Echter, de demografische kenmerken van het personeel in de bouwsector, net als in andere sectoren, evolueren, en digitale leervormen worden steeds aantrekkelijker. Tot slot zal training en leren succesvol zijn als leiders en managers zelf het goede voorbeeld geven met gedrag dat overeenkomt met de gerichte veiligheidsnormen.
Hilti is uw partner voor trainingen op het gebied van gezondheid en veiligheid
Uw zorgen zijn onze zorgen. Hilti helpt bouwbedrijven een positieve verandering teweeg te brengen op het gebied van gezondheid en veiligheid. Sinds 2014 hebben tienduizenden werknemers over de hele wereld hun vaardigheden en productiviteit kunnen verbeteren door middel van Hilti Health and Safety (H&S) training, waarbij ze een nieuwe, veiligere manier van werken hebben geleerd.
Onze trainingssessies zijn ontworpen om de kwaliteiten te weerspiegelen die QSE managers wensen en hebben de volgende kenmerken:
- Gezondheids- en veiligheidstrainingen worden gegeven op een praktische locatie die is aangepast aan de deelnemers.
- Kleine groepen en compacte sessies zorgen voor maximale deelname.
- Elke trainingsmodule bevat praktische oefeningen op exclusieve apparatuur, om in echte omstandigheden de gevolgen van veilig en gevaarlijk gedrag te testen.
- Onze hoogwaardige trainingen zijn gebaseerd op tientallen jaren ervaring in de bouwsector.
- Trainingsprogramma's kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften van het bedrijf.
- Een gecertificeerde trainer geeft de cursussen en voorziet werknemers van certificering en professionele documentatie.
Jezelf beschermen tegen stof
Afhankelijk van het materiaal dat op een werf wordt gebruikt, de grootte en concentratie van stofdeeltjes in de lucht en de duur van de blootstelling van werknemers, kunnen de gezondheidsrisico's ernstig zijn. Bovendien kan de aanwezigheid van stof de productiviteit en het werkcomfort op de werf verminderen. Het is belangrijk op te merken dat stof niet beperkt blijft tot de werf; het kan zich gemakkelijk verspreiden naar omliggende gebieden, met gevolgen voor mens, natuur en milieu.
De nationale autoriteiten hebben grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling (OEL's) vastgesteld voor bepaalde potentieel gevaarlijke stofdeeltjes. Deze OEL's komen overeen met de maximaal toegestane drempels voor de concentratie van schadelijk stof op de werkplek, berekend als een tijdgewogen gemiddelde voor een werkdag van 8 uur. De grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling worden vastgesteld voor elke specifieke stofsoort, afhankelijk van de mate van gevaarlijkheid.
Hilti is dankzij tientallen jaren ervaring toonaangevend in het voorkomen, beheersen en elimineren van bouwstof. Hilti's stofonderzoekscentrum in Kaufering, Duitsland, voert talloze metingen en analyses uit om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Onze experts zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van relevante normen zoals EN 50632. Als gevolg hiervan heeft Hilti een breed gamma aan stofbeheersingsoplossingen voor de bouwindustrie ontwikkeld.
Meer informatie over onze betrokkenheid
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
Hilti streeft naar een wereldwijde, samenhangende en systematische aanpak om te voldoen aan de eisen van duurzame ontwikkeling door zich te richten op drie strategische pijlers: milieu, mens en maatschappij.
Ontdek onze MVO-verplichtingenOver Hilti
Hilti staat voor kwaliteit, innovatie en directe klantrelaties, wat zich vertaalt in ongeveer 250.000 individuele contacten met onze klanten per dag.
Meer over HiltiOnze gezondheids- en veiligheidstrainingen
Ontdek met onze gezondheids- en veiligheidstrainingen hoe je risico's en ongevallen bij het gebruik van professioneel gereedschap kunt voorkomen.
Ontdek onze gezondheids- en veiligheidstrainingen